Novel Bicara Hati - Damya Hanna


Tajuk : Bicara Hati

Penulis : Damya Hanna

Terbitan : Alaf 21 Sdn. Bhd.

Harga : RM18.00

Bilangan muka surat : 576












Sinopsis:

DALAM satu kemalangan kecil yang tidak disengajakan, Tengku Syahran
dan Zahlia bertemu. Ketika itu, Tengku Syahran sedang buntu memikirkan
cadangan emaknya ingin menjodohkan dia dengan Linda, seorang wanita
yang tidak pernah dicintai.

Seminggu mengenali Zahlia, Tengku Syahran menyatakan hasratnya untuk
memperisterikan Zahlia untuk mengelak dirinya dikahwinkan dengan Linda.
Zahlia terkejut dengan permintaan Tengku Syahran. Tengku Syahran tidak
dikenali dan tidak mungkin Zahlia boleh jatuh cinta dengan pemuda itu.

Zahlia serba salah untuk menerima lamaran itu. Pelbagai cara dilakukan oleh
Tengku Syahran untuk memenangi hati Zahlia. Akhirnya Zahlia akur tetapi
dengan syarat, iaitu hak-hak peribadi Zahlia tidak akan diganggu.

Setelah diijabkabul, Tengku Syahran mula berubah. Egonya terlalu tinggi dan
dia tidak mengikut penjanjian yang telah ditetapkan. Zahlia rasa tertipu. Tengku
Syahran telah mungkir janji. Kini timbul pelbagai konflik dalam rumah tangganya.

Benarkah hakikat bahawa perkahwinan yang berdasarkan kontrak tidak dapat
mengundang rasa cinta, kasih, sayang dan kerinduan? Bicara Hati sebuah
kisah yang dapat mengungkap segala rahsia.

p/s: Sinopsis diambil dari kulit buku


Komen ku:

Bagi aku novel nie mmg best..x tau la korg mcm mana..
Aku syg sgt kt novel coz novel nie novel prtama yg aku beli..& novel
paling lama dlm koleksi aku...
Walaupun novel nie dh lunyai sekalipun aku ttp syg..
Korang nak tahu knp novel nie best?? citer dalam novel
nie bnr menyayat hati...kadang2 tu ada yang lawak..marah & geram pun
ada...
Tengku Syahran & Zahlia berkahwin bukan atas dasar cinta..
tetapi..lama-kelamaan rasa cinta 2 terbit dalam hati mereka..Tengku Syahran
yang selama nie begitu setia pada cinta orang yang telah tiada, akhirnya
terpaut pada keayuan Zahlia...So sweet...
Kalau nak tahu lagi..bacala sendiri..aku baca novel nie pun
dh x terkira...bygkan...dari tahun 2005-2008 aku tetap membacanya..
dh brape puluh kali aku baca..tapi x prnah bosan..
kwn aku pinjam novel nie pun rasa nak pinjam lagi sbb diaorg kata
novel nie best (mmg best pun..)..Aku baca novel nie dgn diiringi tisu untuk
mengelap air mataku ini(chewwah...) sedih giler..nak tahu sedih / x...baca
la ye..

19 budak baik!:

faridbudakcs said...

sy memang tertarik dengan jalan cerita novel bicara hati ini.. untuk makluman sy seorang budak lelaki yang lasak dan 19 years old.. sy sering ditertawakan oleh rakan2 kerana mereka berpendapat membaca novel ini merupakan hobi untuk remaja perempuan sahaja.. jalan cerita novel ini memang menarik dan disudahkan dengan penyudahan yang gembira. saya telah berulang kali membacanya..

faridbudakcs said...

sy memang tertarik dengan jalan cerita novel bicara hati ini.. untuk makluman sy seorang budak lelaki yang lasak dan 19 years old.. sy sering ditertawakan oleh rakan2 kerana mereka berpendapat membaca novel ini merupakan hobi untuk remaja perempuan sahaja.. jalan cerita novel ini memang menarik dan disudahkan dengan penyudahan yang gembira. saya telah berulang kali membacanya..

Mira Aida said...

x semestinya novel untuk budak perempuan aje..Bg mira, budak lelaki pun kena baca gak biar tahu apa perasaan seorang wanita. Tanpa kita sedari, apa yang kita baca dalam novel tu pernah berlaku pada orang lain. Baca novel nie membolehkan kita tahu hal sekeliling dan perasaan org yg mengalami sesuatu keadaan. So..lntak diaorg la nk kata apa...

Nur Syu said...

Bagi Nur, hobi baca novel ni bkan khusus utk bebudak perempuan je tapi terbuka untuk lelaki juga. Bukannya apa, bila kita rajin membaca novel ni secara tak langsung, kita dapat memperkukuhkan bahasa kita dalam subjek bm ni. Memang dah terbukti markah bm saya dah semakin meningkat. Bukan nak membangga diri tapi, Nur dapat best student dalam subjek ni sejak hobi ni mula ditempatkan dihati nur dan mula berkembang sebagai cita-cita. Maybe orang kata penulis ni tak ada harapan untuk berjaya di kemudian hari, tapi semua tu langsung tak benar. Tengoklah Damya Hanna, Durrah Ftiha, Anis Ayuni...ramai lagilah! Lelaki pun ada. Tapi, tak semestinya Nur nak jadi penulis sampai akhir nyawa. Nur sebenarnya nak mengejar impian Nur sebagai peguam. Macam penulis novel 'Andai itu takdirnya'.

syg_manja said...

salam wy sumer...urm,sbnrny manja da lm xbc novel ni...da 4thun lbih da..2 pn pnjm kt kwn..tp,lps drpd 2,rs nk bc lg..tp,da byk kdai manja g cri novel ni xpnah jmp pn....manja sdih sgt2....tp,wlupn da 4thn lbih,manja ttp igt jln crita novel ni sbb manja mmg ske sgt2 citer ni...wt damya hanna,truskan usha=)

Anonymous said...

ade lg x nvel nie
syer sker sgt

Paan said...

novel bicara hati.... fuh memang abis.. saya bru lepas membacanye...

tyrah said...

assalamualaikum..sy suka sgt bace n0vel nie..mybe novel yg plg bez pnh sy bace setakat nie..sy x kisah klw owg kate baca novel ni ada unsur2 jiwang..hehehe..damya hanna punye karya mmg bez giler!!!

Anonymous said...

sy pun suka gile novel ni..ni la paling best...sampai sekarng kalau nak beli novel sy akn cari penulis DAMYA HANNA semua karya dia ada dalm koleksi sy..

ewan said...

novel pertama dan yang terbaik stakat ini.....
xdak novel lain yang dpat mnandingi novel bicara hati....

Miss MiraAida said...

@ewan betul tu

Anonymous said...

novel niey mmg lah best giler!!
syakira suke sgt.. <3
huhu..

Azira Far'ain said...

miss miraAida: kte srupala..novel ni jgkla first ak bli & plg ak syg...msti rmai yg stju ngn ak bhwsanya smua wnita mndambakan llki sperti tgke syahran...bca dua tiga kli pn still ngs lg...sedh gleee....

Miss MiraAida said...

betul 2 azira..kompem ramai yang stuju..

Tau takpe..bace byk2 kali pun still ada airmata yang keluar..sedih kan..

Nur Qistina said...

setuju juga..novel ni memang best..memang mendapat tempat di hati hingga kini..

Miss MiraAida said...

yup...antara novel yang wajib ada..

nur iman@aril@efal@ryz@qash said...

best gilerw!! novel nih mmg yg terbaik antre koleksi adk..crite yg btol2 menarik ! novel nih selalu mnjdi peneman tdur adk...n akn trus begitu selmenye... ego seorg lelaki iaitu tengku syahran yg trlalu tguh... bisa mngalirkn air mte sesiape sje yg mmbce...ape lg..2 mlm yg bgitu ....erm...begitu....begitu ape yer..?tah lah...sush nk ckp....tp mmg best ! syg akk damya hanna !

Aida Farzana Nana said...

novel ni best sangat... so sweet lah...

arora.ieza said...

Betul dlu arora ada skali bace novel nie.
Time 2 arora dlam bilik owg bca doa tp arora jga ank buah so upahnya arora dpt bca novel.
first time tngk muka dpan dye arora d tertarik memang laya lah.
bile arora sEkotak tisu abg spupu arora nie bagi.
Klu sekotak tu dye buat kja x pe nie sekotak 2 dye join sekali.
Abg spupu arora yg x lyan novel pun boleh duduk skali baca.
Penangan BICARA HATI mmg KUAT.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...