[Tutorial] Header Bersambung Dengan Blog

Salam...

Ok..sekarang mira nak buat tutorial buat header yang bersambung dengan blog menggunakan Adobe Photoshop..macam header blog mira.
Tapi sebelum tu, korang perlu menggunakan SIMPLE TEMPLATE..yang simple tu dan transparentkan header tu dulu..macam kat TUTORIAL  nie. Kalau dah buat..mari kita mulakan dengan tutorial buat header.

1. Sila la bukak photoshop anda. klik FILE dan pilih NEW

2. Ubah width tu sama dengan width ENTIRE BLOG korang.. (sila ke TEMPLATE DESIGNER > ADJUST WIDTHS untuk tahu width ENTIRE BLOG) *pastikan anda pilih transparent kay..


3. dekat bahagian kiri photoshop tu, sila pilih ROUNDED RECTANGLED TOOL- (1). kenapa ROUND?? supa nampak cantik sikit. Bilangan RADIUS -( 2 ) tu boleh tukar kepada 50 atau 40.


4. Bentukkan rectangle. Paatikan bentuk yang korang buat tu sentuh kat garisan header korang..


5. pilih MOVE TOOL untuk gerakkan bentuk tu kebawah.


6. Klik pula HORIZONTAL TYPE TOOL (nombor 1) atau T untuk menaip tajuk blog.



7. Klik pada layer tulisan tu sampai keluar window LAYER STYLE (nombor 2). kat situ bolehlah tambah stroke (garisan keliling tulisan), contour(untuk timbulkan tulisan tu) dan drop shadow (bagi menambah bayang-bayang kat belakang tulisan)



Kalau korang nak letak gambar yang cute miut macam I..eh eh... macam you, just klik FILE > OPEN.. pilih gambar yang korang nak. Mira tahu korang kreatif boleh letak macam2 kat header untuk mencantikkan lagi..

8. untuk buangkan ruang yang kosong..klik IMAGE > klik TRIM > dan pilih Transparent Pixels.





9. Now..header tu dah siap. klik FILE, then klik pula SAVE FOR WEB& DEVICES

Untuk masukkan header tu dalam blog..klik DASHBOARD > DESIGN > HEADER
*jangan klik shrink to fit


Tengok blog korang..jadi tak? Kalau jadi baguslah..huh..lega mira. So..sila la komen ya kalau dah buat tutorial nie..

Selamat Mencuba
Semoga Berjaya

Sayonara..

p/s: inilah tutorial paling susah yang pernah mira buat. Tapi sebab dah ada orang mintak, rasa kesian pulak. Buat juga lah..mengambil masa nak buat benda nie. So..i'm sorry kalau cara penulisan berterabur.. mira tak pandai nak mengajar...

20 budak baik!:

Acca Ca Chunk said...

whoaa! thanz. ini amat bermanfaat dan membantu.

SyaDiL said...

Semua dah okay, tapi bila dah masuk kan header tu dalam blog, dia jadi center. Macam mana eyk?

http://ceriteracerra.blogspot.com/

SyaDiL said...

Eh, takpe takpe. Dah tahu dah mana silap. Sorry, hehe~ Thanks yah? =)

! SaRaH ! said...

sangat membantu ! thanks ! ^_^

.farahfauzi. said...

hyee,, knpa sy bt tak jadi eh. kan kena save for web n device. then bila upload kat header tuu dia tulis "Your image is corrupt or is in an unrecognized format." knpa eh? tq

day dream said...

thanks sis.

Ayu Nur Atika said...

akak sya baru buat blog,saya just nak tahu photoshop tu nak cari kat mane??? saye harap akak tolong saya.. :)

Myra said...

tak faham time nak buat dekat photoshop tu. lepas tekan file then tekan new, pastu paste kan width kita then tekan save kan? lepas tu dia jadi panjang and besar, ROUNDED RECTANGLED pun takde, so macam mane ni?

Izz Faizah said...

awak, cmne nak save kan gambar tu supaya shadow dia tu cntik dan tak pecah2???

lya marc jacob said...

mintak shre tuto ni..terima ksih...kredit to ceritera sigadis merah

Amirah Su'aidah said...

@lya marc jacob silakan ...

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

tutorial neyh sgt membantu...thanks. ^__*

♥ ...mummy SHAKIRA...♥ said...

yeah!berjaya jga buat...tqvm. :)

Lexus said...

yeah. menjadik ! trima kasih daun keladi ! hehe

Eyzah Lieyza said...

salam.. akaq, saya nie baru je buat blog tapikan camne nak buat background leopard ??? Harap akaq dapat bantu saya !!

Eyzah Lieyza said...

salam.. akaq saya nie baru je blaja buat blogger so camne nak buat background leopard ?? Harap akaq dapat bantu saya !!

Norhaziyah Husaini said...

Saya tk download photoshop lagi , Nak download yg mna satu eh ?

Lyka Kikumeka said...

wah jdi la syg .. thanks sesgt .. tutoriol kamoo mmg menjadi :)

eiyda zana said...

assalamualaikum.. akak, bleh mntak tlg caner nk hilang kan bg hitam header ana?? dh b'kali2 try transparentkan tpi x jdi.. thxx kak..

NeenaTaeyeon sone said...

salam kak.. saye dh buat tp masih ade ruang kt bwh header tu sikit.. cmne ekk? harap dpt bntu hehe ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...